Coverband inhuren met of zonder eigen techniek?
Bij het inhuren van een coverband heb je in de meeste gevallen twee keuzes: boek je de band inclusief hun eigen technische partij voor licht en geluid, of kies je voor een inprikbasis waarbij de band gebruikmaakt van de aanwezige techniek op locatie? Beide opties hebben hun eigen voor- en nadelen. In deze blog belichten we beide kanten, zodat je goed geïnformeerd een keuze kunt maken die past bij jouw evenement. Liever even sparren en persoonlijk advies nodig? Geen enkel probleem: neem vooral contact op met vragen of wanneer overleg wenselijk is.
Optie 1: Coverband met eigen techniek
Wanneer je een coverband boekt inclusief hun eigen licht- en geluidsapparatuur, biedt dat een aantal duidelijke voordelen:
Voordelen bij het boeken van een coverband inclusief techniek
- Afgestemde kwaliteit
Bij het boeken van een coverband inclusief techniek is deze volledig afgestemd op de band. Dat betekent dat het geluid en licht precies zo voor elkaar zijn zoals dit door de band bedacht is, wat vaak zorgt voor de beste showervaring. Vaak zie je bijvoorbeeld dat een lichtplan deel uitmaakt van het karakter of podiumplaatje van de band.
- Ervaring en expertise
De technici van de band kennen de nummers en weten exact wat er nodig is voor een optimale uitvoering. Hierdoor verloopt de soundcheck en het optreden meestal vlekkeloos. De materialen gaan standaard mee op tour met de band, waardoor altijd sprake is van dezelfde setting. In de meeste gevallen werken onze coverbands dan ook met een vaste crew voor licht en geluid.
- Volledige ontzorging
Je hoeft je geen zorgen te maken over extra apparatuur of technische ondersteuning, omdat de band alles meeneemt en installeert. Vooraf wordt doorgesproken hoe laat de techniek op locatie arriveert. Het enige waar je vanaf aankomst nog rekening hoeft te houden is een kopje koffie voor de crew. Zij houden zich vervolgens bezig met het podiumplaatje.
Nadelen bij het boeken van een coverband inclusief techniek
- Hogere kosten
Het inhuren van een band met hun eigen techniek is vaak iets duurder. Er komt namelijk meer materiaal mee en in de meeste gevallen ook meer crew. Een logisch gevolg is dat het transport ook groter zal zijn, wat extra kosten met zich meebrengt.
- Ruimte en logistiek
De apparatuur van de band vraagt ruimte op de locatie. Bij bedrijfsfeesten en kleinere feesttenten kan dat een uitdaging zijn, omdat er veelal ook materialen van andere leveranciers staan. Hierin kunnen we altijd adviseren zodat er vooraf is afgestemd wie welke materialen meeneemt. Het is immers onnodig om in een feesttent, waar naast een band ook een DJ en artiest komen, te werken met meerdere geluidsystemen.
Optie 2: Band inprikken op aanwezige techniek
Bij inprikken maakt de band gebruik van de bestaande licht- en geluidsapparatuur op de locatie. Deze keuze is met name interessant als de locatie al over een goed systeem beschikt.
Voordelen bij het boeken van een coverband op basis van inprikken
- Kostenbesparing
De geboekte coverband hoeft minder materialen mee te nemen. Vaak wordt dit bij een extern bedrijf ingehuurd dat verhuur verzorgt van de vaak dure licht- en geluidsapparatuur. Vaak zie je bij meerdaagse evenementen dat er één partij aanwezig zie voor een goede basis zorgt qua licht en geluid. Dit scheelt vaak aanzienlijk in extra crewkosten voor op- en afbouw.
- Lokale expertise
De technici van de locatie hebben vaak meer kennis van de op locatie geldende geluidsnormen en hoe het systeem optimaal wordt benut. Dit kan zorgen voor een betere afstemming op de omgeving. We zien steeds vaker dat gemeentes in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV – de vergunning) een alinea opnemen over geluidsrestricties op de locatie. Een lokale partij kan met speciale richt- en meetmicrofoons een goed plan maken om de geluidskwaliteit te bewaken zonder dat dit ten koste gaat van de beleving van het evenement.
Nadelen bij het boeken van een coverband op basis van inprikken
- Beperkte controle
De band is bij inprikken deels afhankelijk van apparatuur die zij misschien niet volledig kennen, wat invloed kan hebben op de kwaliteit van het geluid. In de meeste gevallen kan dit door vooraf goed overleg te voeren met alle partijen worden ondervangen. Verder is een lichtshow vaak exact ontworpen op de setlist van de coverband en wordt het vaak op locatie pas duidelijk in hoeverre de aanwezige lichtshow aanvullend uitwerkt op de show.
- Afhankelijkheid van locatie
Niet alle locaties beschikken over hoogwaardige apparatuur, wat het risico op technische problemen kan vergroten. Vaak schenken coverbands veel aandacht aan de showkwaliteit en dan is het zonde wanneer op locatie bijvoorbeeld veel minder lampen worden gebruikt dan in de reguliere show van de band. Het is daarom goed om de vooraf verstrekte technische riders van de band goed door te nemen en je te houden aan de minimale eisen voor licht en geluid.
Het belang van geluidsnormen bij evenementen
Steeds meer gemeenten hanteren strikte geluidsnormen in hun Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Dit betekent dat evenementen aan geluidsrestricties moeten voldoen, vaak gemeten in decibels. Het overtreden van deze regels kan leiden tot boetes of zelfs het voortijdig beëindigen van het evenement.
Een lokaal ingehuurde geluidsinstallatie en technicus zijn vaak goed op de hoogte van deze regels en weten hoe ze het geluid binnen de norm kunnen houden zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit. Bands met eigen techniek hebben hier soms minder kennis van, wat tot problemen kan leiden. Communiceer daarom altijd duidelijk met zowel de band als de locatie over de geldende normen. De coverbands van ONLY BANDS werken echter allemaal met ervaren techniekbedrijven die jaarlijks op de grootste festivals en feesttenten werken. Ook zijn zij altijd op de hoogte van de landelijk geldende regels en normen op gebied van geluid en kunnen zij in de meeste gevallen op locatie metingen uitvoeren met een geijkte decibelmeter.
Conclusie: band boeken met of zonder eigen techniek?
De keuze tussen een coverband met of zonder eigen techniek hangt af van je budget, de mogelijkheden op de locatie, en je voorkeur voor controle of gemak. Als je streeft naar optimale kwaliteit en volledige ontzorging, is een band met eigen techniek een goede keuze. Heb je echter al een goed uitgeruste locatie en wil je kosten besparen, dan biedt een inprikbasis een prima alternatief.
Welke optie je ook kiest, zorg ervoor dat je van tevoren duidelijk overlegt met de band en de locatie. Zo voorkom je verrassingen op de dag van het evenement en garandeer je een geslaagd optreden. Bij ONLY BANDS beschikken we over de juiste expertise om jou een onderbouwd en eerlijk advies te kunnen geven over het wel of niet laten inprikken van de coverband. Het loont altijd om hierover het gesprek te beginnen. Door ons zorgvuldig opgebouwde netwerk van licht- en geluidsverhuurbedrijven kunnen we ook altijd op dit gebied ene rol spelen voor jouw organisatie. We kijken graag met jou hoe we programmering, techniek en logistiek zo perfect mogelijk op elkaar kunnen afstemmen.