Gegarandeerd de beste coverbands | Jouw expert in livemuziek voor tentfeesten, kermissen, festivals, dorpsfeesten, bedrijfsevents en meer!

085 023 1960 | info@onlybands.nl

ONLY BANDS BLOG: Het belang van een rider

ONLY BANDS BLOG: Het belang van een rider

ONLY BANDS BLOG: Het belang van een rider

Waarom is een rider belangrijk bij het boeken van een coverband? Of je nu een privéfeest, een bedrijfsevenement of een muziekfestival organiseert, het boeken van een coverband is een geweldige manier om je gasten te vermaken en een onvergetelijke sfeer te creëren. Toch komt er meer bij kijken dan alleen het kiezen van de juiste coverband of repertoirekeuze. Een essentieel onderdeel van het boekingsproces is het gebruik van een “rider.” In dit ONLY BANDS blog zullen we het belang van een rider bij het boeken van een coverband verkennen en uitleggen waarom dit van cruciaal belang is voor een succesvol evenement.

Wat is een Rider?

Vraag iemand waar een rider voor dient en hij of zij zal vrijwel direct beginnen over blauwe M&M’s en ultra luxe kleedkamers. Natuurlijk bestaan er verschillende bijzondere eisenlijstjes van bekende artiesten en bands, maar feitelijk is dat niet waarvoor een rider bedacht is.

Een rider is een document dat alle technische en logistieke vereisten van een artiest of band specificeert. Dit omvat gedetailleerde informatie over wat er nodig is om het optreden succesvol te laten verlopen. Een rider kan variëren van eenvoudig tot zeer gedetailleerd, afhankelijk van de behoeften van de coverband en de aard van het evenement. Bij het boeken van een coverband speelt de rider een zeer belangrijke rol in het waarborgen van een soepel verlopend optreden.

De Functie van een Rider bij het Boeken van een Coverband

Technische Vereisten:

Een van de belangrijkste functies van een rider is het specificeren van de technische eisen voor het optreden. Dit omvat zaken als het type geluidsapparatuur dat nodig is, de noodzakelijke stroomvoorziening, een stevig gebouwd podium en veiligheidsaspecten rondom eventuele speciale effecten. Dit is nooit bedoeld om organisaties op extra kosten te jagen: als coverband werk je jaren aan een bepaalde reputatie, de mate van kwaliteit. Om die kwaliteit (en veiligheid) te waarborgen is het belangrijk dat alle randzaken op orde zijn om die kwaliteit – die de opdrachtgever van de coverband verwacht en waarvoor betaald wordt – te waarborgen.

Podiumindeling:

De rider bevat ook informatie over de gewenste podiumindeling, inclusief de plaatsing van de bandleden, het podiumontwerp en de verlichting. Voor onze coverbands geldt dat zij veelal een volle vrachtwagen vol licht, geluid en decor meenemen naar optredens. Apparatuur die nodig is om de geboekte show te kunnen brengen en waarvoor betaald wordt. Wanneer een opdrachtgever zich niet aan de minimale podiumafmetingen houdt, kan het resulteren in een tegenvallende show doordat niet alles opgebouwd kan worden. In sommige gevallen kan er zelfs niet worden opgetreden. Vraag daarom altijd naar de minimale podiumafmetingen en voldoe hieraan. Lukt het niet om aan de minimale afmetingen te voldoen, benoem dit dan tijdig bij het boeken! Bij vroegtijdig overleg is er vaak een oplossing te vinden.

Backstagevoorzieningen:

De rider kan specifieke verzoeken bevatten met betrekking tot de backstagevoorzieningen voor de bandleden. Dit kan onder andere kleedkamers, eten en drinken, en andere comfortvoorzieningen omvatten. Onze coverbands – en met name hun technici – zijn veel van huis en maken dan langere werkdagen dan gemiddeld. Het is dan wenselijk dat zij een plek hebben om rustig te kunnen zitten en waar ze een gezonde maaltijd kunnen nuttigen. Verwacht bij onze bands geen abnormale eisen: we vragen alleen om de belangrijkste zaken. Een top optreden verzorgen op een lege maag klinkt immers niet aantrekkelijk, toch?

Opbouw en afbouw:

De rider bevat doorgaans informatie over de planning, oftewel het tijdstip waarop de techniek verwacht kan worden voor de opbouw. Het is dan van belang dat het podium vrij is van alle materialen zodat zij direct kunnen starten met het opbouwen van de show. Ook geeft de rider aan hoe lang van te voren de band op locatie arriveert. Dit is ook belangrijk om te weten, zodat zij op tijd kunnen eten. Vaak zijn techniek en band al enkele uren onderweg voordat zij op locatie aankomen. Het is ook altijd prettig dat er een contactpersoon aanwezig is die techniek en band kan verwelkomen bij aankomst. Belangrijke aandachtspunten kunnen dan nog even doorgenomen worden, zodat de opbouw en het optreden zelf zo perfect mogelijk verlopen.

Contractuele Overeenkomsten:

De rider kan de details van de contractuele overeenkomsten tussen de organisator en de coverband verduidelijken. Dit omvat zaken als werktijden, veiligheid en wat er bij de boeking is inbegrepen: met eigen licht en geluid of gebruik makende van de reeds aanwezige techniek. In alles gevallen is het goed om te weten waar je aan toe bent, zodat iedere show optimaal voorbereid kan worden door zowel opdrachtgever als band en techniek.

Het belang van een rider

Het gebruik van een rider bij het boeken van een coverband biedt tal van voordelen. Het helpt bij het voorkomen van misverstanden en onduidelijkheden tussen de organisator en de band. Bovendien draagt het bij aan de professionaliteit van het evenement door ervoor te zorgen dat de technische en logistieke aspecten goed zijn geregeld. Een goed doordachte rider draagt bij aan de tevredenheid van zowel opdrachtgever als band, wat de kwaliteit van hun optreden ten goede komt.

Kortom, de rider is een onmisbaar instrument bij het boeken van een coverband. Het stelt organisatoren in staat om een succesvol evenement te organiseren en ervoor te zorgen dat het publiek een geweldige muzikale ervaring heeft. Door zorgvuldig aandacht te besteden aan de details in de rider, kan een coverband optreden op zijn best en het evenement laten schitteren. Zorg ervoor dat je bij het boeken van een coverband altijd de rider tijdig ontvangt. Op die manier ben je altijd perfect voorbereid op een onvergetelijk evenement. Het belang van een rider neemt veel zorgen weg.

Bij ONLY BANDS werken we alleen met Premium Coverbands die op professionele basis een jarenlange ervaring hebben in het neerzetten van kwalitatief goede liveshows. Onze bands werken allen met een afgestemde rider waarin alle belangrijke aandachtspunten helder verwoord staan. Verwacht bij ONLY BANDS geen onnodige eisen of bijzondere wensen in de rider. Lukt het niet om ergens aan te voldoen? Laat het ons zo snel mogelijk weten en we proberen met je mee te denken in een zo goed mogelijke oplossing voor alle partijen.

Contact opnemen met ONLY BANDS? Mail of bel ons gerust. Vinden we leuk!

Whatsapp