Gegarandeerd de beste coverbands | Jouw expert in livemuziek voor tentfeesten, kermissen, festivals, dorpsfeesten, bedrijfsevents en meer!

085 023 1960 | info@onlybands.nl

Auteursrechten en coverbands boeken: Wat je moet weten

Auteursrechten en coverbands boeken: Wat je moet weten

Auteursrechten en coverbands boeken: Wat je moet weten

Het organiseren van een feest of evenement brengt vaak veel aandachtspunten met zich mee. Je wilt ervoor zorgen dat alles perfect verloopt, inclusief de muziek die de sfeer bepaalt. Het boeken van een coverband lijkt dan een logische keuze: de perfecte mix van bekende hits om je bezoekers te vermaken. Maar achter de schermen zijn er enkele aspecten waar je als organisator rekening mee moet houden, met name op het gebied van auteursrechten en de verplichte Buma afdracht.

Buma Afdracht: Wat moet je weten?

Als organisator van een evenement ben je wettelijk verantwoordelijk voor het betalen van auteursrechten, zelfs als een artiest met eigen nummers optreedt of als een DJ juist allerlei nummers van verschillende muzikanten afspeelt. Buma vertegenwoordigt makers van muziek en hun uitgevers, en draagt zorg voor toestemming en de vergoeding. Dit betekent dat je als organisator verplicht bent Buma een afdracht te betalen voor het gebruik van auteursrechtelijk beschermde muziek. Deze afdracht is vastgesteld op 7% van de uitkoopgage van de artiest of band, vermeerderd met BTW.

Auteursrechten en Coverbands

Wanneer je een coverband boekt, is het belangrijk om te begrijpen dat veel van de nummers die zij ten gehore brengen, auteursrechtelijk beschermd zijn. Dit betekent dat de oorspronkelijke componist of rechthebbende een vergoeding verdient telkens wanneer hun muziek in het openbaar wordt uitgevoerd. De coverbands worden vanuit de Buma gevraagd om van hun optredens de repertoirelijsten door te geven. Daardoor kunnen de auteursrechten evenredig en op eerlijke wijze verdeeld worden.

Wat is Buma?

Vergelijk het met een kunstenaar die uren besteedt aan het perfectioneren van zijn kunstwerk en daarvan leeft door ze te verkopen. Maar hoe zit dat met liedjesschrijvers? Hoewel hun creaties niet aan de muur hangen, is het evenveel kunst waar men van geniet. Daarom is Buma/Stemra in het leven geroepen in Nederland. Zij zorgen dat liedjesschrijvers betaald krijgen wanneer hun werk wordt gebruikt, bijvoorbeeld op de radio, televisie of bij live evenementen. Alleen kleinschalige privé-evenementen, zoals bruiloften, zijn hiervan uitgezonderd.

Hoe regel je Buma afdracht bij het boeken van een coverband?

ONLY BANDS heeft een licentieovereenkomst met Buma en beschikt daardoor over het Keurmerk Buma/Stemra. Daardoor zijn zij gemachtigd om namens de opdrachtgever de vereiste Buma afdracht te verzorgen. Dit betekent dat wanneer je een coverband boekt via ONLY BANDS, wij deze administratie uit handen kunnen nemen. Daarmee zorg je ervoor dat de vereiste Buma afdracht correct wordt gedaan. Sommige opdrachtgevers hebben een doorlopende Buma-licentie, bijvoorbeeld horecaondernemers. Zij kunnen ervoor kiezen zelf de Buma afdracht te verzorgen.

Coverbands boeken met Buma

Het boeken van een coverband is niet alleen een kwestie van het kiezen van de juiste muziek en artiesten. Ook van het naleven van de wettelijke verplichtingen met betrekking tot auteursrechten is belangrijk. Door te kiezen voor een betrouwbare partner zoals ONLY BANDS, kun je ervoor zorgen dat alles op dit gebied correct wordt afgehandeld. Daarmee wordt jouw evenement een daverend succes voor zowel jou als je gasten.

Dus de volgende keer dat je een coverband boekt, vergeet dan niet om ook de Buma afdracht te regelen. Overweeg om dit te doen via een gespecialiseerd bureau zoals ONLY BANDS voor een vlotte en zorgeloze ervaring. Met de juiste partners aan je zijde kun je met een gerust hart genieten van de muziek en het feest! Met deze informatie in het achterhoofd, kun je je evenement plannen met het vertrouwen dat alles in orde is. Inclusief de auteursrechten en Buma afdracht.

Whatsapp